Logistics (specialisatiejaar)

De leerling dient te voldoen aan de instapvereisten van dit specialisatiejaar. Het 7de specialisatiejaar Logistiek biedt een bijkomende vakbekwaamheid en een logisch vervolg op de studierichting ‘Kantoor‘ derde graad. De grote troef van deze leerlingen is hun sterke praktijk- en teamgerichtheid. Ook leerlingen uit andere economische richtingen kunnen starten in dit 7de jaar. Logistiek organiseert en plant de hele keten van grondstof tot geleverd product.

Aankoop, opslag, transport, conditionering, verpakking, afwerking: stuk voor stuk logistieke processen, gestuurd door de juiste mensen. Mensen die van aanpakken weten, vernieuwend denken en de logistieke molen feilloos laten draaien.

Het geeft tevens het recht op een diploma secundair onderwijs, dat nog van pas kan komen bij de toelating tot sommige functies of opleidingen, bijvoorbeeld in het avondonderwijs; dit diploma komt overeen met het diploma dat in het ASO-TSO-KSO wordt uitgereikt na het zesde jaar.

De vorming van het 7de jaar logistiek bestaat uit 2 componenten:

  • Een communicatieve component met een praktische kennis van het Nederlands,Frans en Engels,
  • Een bedrijfsgerichte component met: een praktijkgerichte vorming rond de verwerking van de in- en uitgaande goederenstroom op de werkvloer van een magazijn, bedrijfsbezoeken aan magazijnen in werking, een opleiding tot heftruckchauffeur in een gespecialiseerd opleidingscentrum, workshops rond veiligheid, ergonomie, verpakking,… op school,

 

Doorheen de opleiding is er permanent aandacht voor attitudes zoals resultaatgericht werken, stiptheid, accuraatheid en stressbestendigheid.

Veel van de noodzakelijke competenties en vaardigheden kunnen we de leerling niet op school leren. Daarom wordt er in het 7de jaar intensief samengewerkt met de bedrijfssector: elke week gaat hij/zij “werkplekleren” in één van onze logistieke peterschapsbedrijven.  Daarnaast krijg hij/zij ook een stevig pakket stages te verwerken: vier blokstages van telkens twee weken.

Als afgestudeerde van het 7de jaar logistiek bezit de leerling een diploma dat thuishoort in de knelpuntberoepen. Dit betekent dat hij/zij wellicht snel aan de slag kan op de arbeidsmarkt als logistiek bediende, orderpicker, magazijnmedewerker en zelfs heftruckchauffeur behoort tot de mogelijkheden. Door zijn/haar brede vorming en gespecialiseerde opleiding groeit hij/zij met de juiste vaardigheden snel door tot functies als teamverantwoordelijke.